Cary Stayner


A 37 éves Cary Stayner bevallotta, hogy júliusban megölte Joie Ruth Armstrong 26 éves Yosemite nemzeti parki természettudóst, valamint februárban három látogatót, Carole Sundot (42), lányát Juli Sundot (15) és a velük kiránduló Silvina Pelossát (16), egy argentín cserediákot. Mind a négy gyilkosság a Yosemite parkban, vagy aannak közelében történt. A hatóságok Armstrong gyilkosságával vádolták meg, amíg a másik három haláleset kivizsgálása folyt. Stayner azt állította, hogy nők megöléséről fantáziált, és a gyilkosságokra a fejében megszólaló hangok vették rá.
Stayner küldött egy nyomot a rendőrségnek, egy térképet, amin bejelölte Juli Sund hulláját. Egy gyereknek 5 dollárt fizetett, hogy a nyálával lezárja a borítékot.
Jeff Rinek FBI ügynök fontosnak érezte, hogy tudassa Stayner családjával, hogy Cary nam az a fajta ember, aki nyolc éven keresztül fogvatartana egy fiút... nem, ő volt az a fajta személy, aki brutálisan megerőszakolna és meggyilkolnanégy ártatlan nőt.
A Yosemite Nemzeti Park hatalmas területén hegyi ösvények, alpesi vadon és vörösfenyő erdők találhatóak, ez az USA egyik legszebb festői látványossága. 1890-ben különítették el a területet, hogy megőrizzenek egy darabot a Californiai Sierra Nevada természetes szépségéből. A lélegzetelállító topográfia 4000 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. Évtizedek óta 300 km autóút és 1200 km gyalogút csábítja a turistákat, kempingezőket és síelőket.
De egyszer egy gyilkos leselkedett a tűlevelű zöld fenyők, gránit kupolák és ezüstös vízesés és ködös hegyi ég mozaikja alatt. Az első áldozatai egy 43 éves nő és két tizenéves voltak. Már egy hónapja eltűntek, mikor az FBI megtalálta a hullájukat. Egy sorozatgyilkos zavarta meg a földi paradicsom békés nyugalmát.
A történet 1999. február 12-én kezdődött, mikor Carole Sund, Juli, 15 éves lánya és 16 éves Silvina Pelosso elhagyták Sund-ék Kaliforniai otthonát, és vakációra mentek oda, ahol a Sierra Nevada hegység a Yosemite-be olvad. Először San Franciscóba repültek, ahol Sund asszony egy 1999-es Pontiac Gran Prix-et bérelt. Útközben megálltak Stocktonban, ahol Juli részt vett egy cheerleader versenyben a Pacific egyetemen. Ezután elindultak a Yosemite nyugati lejtőjén fekvő El Portal-i Cedar Lodge-ba indultak, ahol három főre foglaltak szállást. 14-én kora reggel érkeztek.
A Sund házapár - a Stockton környék ismert ingatlanügynökei - már több hete szórakoztatták a Pelosso lányt. Az Argentín cserediák, Juli barátja, három hónapot töltött a családdal, akik már megmutatták neki az öböl környékét, és Disneyland-et. A mostani útra Jenek (43) nem tudta elkísérni őket, mert egy üzleti útra kellett készülnie.
Február 15-én a hölgyek felkerekedtek, és elindultak felgedezni a park csodáit. Az FBI szerint tanúk később látták őket, amit az óriási sequoia fákat vizsgálták a közeli Tuolumme Grove-ban. Jelentések szerint azon az estén videókat kölcsönöztek a portán, hogy a szobájukban nézzék.
Egyiküket sem látták többet élve.
A fogadó személyzete azt állította, hogy amikor másnap reggel kitakarították szobát, nem észleltek semmi szokatlant. A kijelentkezést már korábban elintézték, és a kulcsokat otthagyták a szoba íróasztalán, ahogy szokásos volt. A tervek szerint azon az estén Jens Sund találkozott volna velük a San Francisco-i repülőtérnél, az Arizonába vezető útján, ahol csatlakoztak volna hozzá. Amíg ő a találkozón vesz részt, a hülgyek bejárják a Grand Canyont.
Jenek nem találta a repülőtéren a feleségét; feltételezte, hogy előre ment. Nem találta Phoenixben sem. Egy napot golfozással töltött, és mivel utána sem jelentkezett a felesége, a rendőrséghez fordult. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a nők nem vitték vissza a bérelt autót, és nem is értesítették a kölcsönzőt, hogy a szerződést meg akarnák hosszabbítani.
A helyi rendőrség és a Yosemite biztonsági szolgálata elkezdték átkutatni a környéket, ahol hármukat utoljára látták. Kezdetben arra gyanakodtak, hogy a nők elkalandoztak a kizelőlt útvonalról, és eltévedtek az erdőség útvesztőjében. Hamarosan azonben ezt a feltételezést elvetették.
A rendőrség, család és önkéntesek négy héten kersztül fésülték át a Sierra Nevada hegység rügüs terepét és a közeli Yosemite nemzeti parkot helikopterrel, gyalog és sílécen. A hiányzó piros Pontiac Grand Prix-et keresték, és a hölgyeket, akik bérelték. De ahogy teltek a napok, és Carole pénztárcáca előkerült egy Modestói (Kalifornia) utcán, az FBI súlyosabb dologra kezdett gyanakodni.
Ennél a pontnál még nem került elő bizonyíték arra, hogy eldönthessük, hogy ez egy tragikus volt-e vayy bűntett - mondta Nick Rossi FBI ügynök február 26-án. Két hét múlva azonban az FBI előrejelzések roszabbodtak. Miután a hatalmnas erőkkel végrehajtott éjjel-nappali keresés egy 50 kilométeres körzetben semmi ereedményre nem vezetett, James Maddock ügynök, akit a vizsgálat vezetésével bíztak meg azt nyilatkozta a sajtónak, hogy biztosak abban, hogy a nők egy erőszakos bűncselekmény áldozataivá váltak.
Mivel Sund levéltárcája Modesto elővárosában tűnt fel, logikus lépésként végigkérdezték a körbyék ház- és üzlet tulajdonosait, és másokat, akik láthatták őket. Ennél a pontnál az FBI áthelyezte főhadiszállását Yosemite-ből Modestoba, és február 28-án, tizenkét nappal a nők eltűnése után utalt arra, hogy már nem eltűnt személyeket ügyében, hanem gyilkossági ügyben nyomoz. Bevallották, hogya felmerült több mint ezer nyom vizsgálata után nem jutottak semmire. Ennek ellenére az ügynökség tovább erősítette a keresést, csúcstechnológiai berendezéseket és helikoptereket is bevetve.
Ahogy február átváltott márciusba, az emberek még mindig reménykedtek. Modestóban felvonulást és virrasztást tartottak az eltűnt személyekért. Nem hivatalosan Jens Sund felajánlott egy 250,000 dolláros jutalmat az olyan információért, ami a hiányzó nők megtalálásához vezetne. Néhány hét után, az összeget 300,000 dollárra növelte, eredménytelenül. Sund asszony szülei, Francis és Carole Carrington megjelentek a televízió Jó reggelt Amerika című műsorában, hogy megkérjék az embereket, hogy imádkozzanak, és segítsék megtalálni a lányukat és a gyerekeket.
A nők visszatérésének reménye a Sund gyerekek körében volt a legerősebb. Március közepére azonban még az ő reményük is csökkent. Miután az anyja, nővére és barátjuk már egy hónapja eltűntek, Gina Sund (13) nagyjából ezer ember előtt olvasta fel egy versét, akik Modestóban összegyűltek. "Mélyen a szívemben tudok valamit, amit az elmém nem akar elfogadni. megpróbálok erős maradni, mert tudom, hogy ezt akarnád a te kicsidtől, de mama, nem akarom, hogy elhagyj!"
Ekkor jött a kemény valóság. A Sund család legrosszabb félelmei váltak valóra, amikor egy túrázó március 18-án egy 1999 Pontiac kiégett roncsára talált a Stanislaus Forest régióban levő 108-as autópálya mellett.
A Kaliforniai autópályarendőrség azonosította a jármű rendszámtábláját, és azonnal értesítette a FBI-t. Az ügynökök 19-e reggelén érkeztek a helyszínre. Amikor kinyitották a csomagtartót, két szénné égetett holttestet találtak benne. Ezek ugyan felismerhetetlenek voltak, de napokon belül Carole Sundként és Silvina Pelossóként azonosították őket. A hatóságok ekkor azt gyanították, hogy fiatal Juli másutt hasonló véget ért.
FBI ügynökök rajzottak szét a környéken, hogy kikérdezzék a helybelieket és arra járó autósokat, de méginkább, hog megtalálják Julit.
Végül március 25-én a Pedro tó közelében, Tuolumme megyében, kilométerekkel távolabb találták meg Juli Sund szétbomlott tetemét. A lány torkát átvágták.